Idag kan du jobba var som helst i hela världen med hjälp av modern IT-teknologi, såsom programmering, autotestning och digital design. Det bästa med detta är att du kan anpassa dina arbetstider efter dina egna behov och du behöver inte arbeta efter ett tidsschema. Blir du klar med ditt uppdrag på två timmar så behöver du inte jobba mer än så och du kan ta ledigt resten av dagen! Låter som en dröm för de flesta – men denna “dröm” är absolut inte långt borta för den som vet hur man gör och har kunskapen som krävs. Faktum är att allt fler företag idag vänder sig till frilansare som arbetstagare online istället för att vända sig till konsultföretag eller anställa personal. Det uppskattas att hela 50% av alla arbetare i USA kommer vara frilansare fram till 2027!

Det finns även så klart möjlighet att starta eget företag och skaffa klienter och kunder på egen hand, men det finns även färdiga tjänster online som fungerar som hubbar mellan uppdragsgivare och arbetstagare. Några exempel är brainville.se som arbetar mest i Norden eller Upwork.com som täcker hela världen.

Populära yrkesområden

Några av de mest populära yrkesområdena för frilansare är IT – alla kategorier – såsom programmering, test, webbutveckling och systemutveckling. Men skribenter och journalister tar också en stor del av denna marknad.

Utbildning och färdigheter

Det finns stora tillgångar till kunskap kring alla yrken som finns att frilansa inom online! Udemy.com är en sådan sajt där du kan registrera dig helt gratis och få tillgång till mängder av utbildningar inom allt i från programmering, mjukvarutest och webbdesign till journalistik och professionellt skrivande! Det positiva är att stora delar av kurserna är gratis och de som kostar är billiga! Sedan får du all material och hjälp du behöver online och på forumen, och du kan göra allt från din dator när känner för det och har tid. Efter avslutade kurser får du ett personligt certifikat för avslutad kurs som du kan använda som merit när du söker uppdrag online eller som du kan använda till ditt CV.

Boende och kontor vid frilans

Det som många kan se som ett hinder för att börja frilansa är att inte ha någon fast plats att arbeta på speciellt om man vill jobba på resande fot. Det positiva är att många företag idag är nischade på anpassade lösningar som fungerar för exempelvis frilansare eller konsulter som behöver tillfälliga kontor eller boenden.

Vad gäller boende finns många bra alternativ över hela landet såsom AirBnb, vandrarhem, pensionat, hotell, motell och värdshus. Kostnaden varierar över hela världen, men som regel kostar det mer i storstäder.

Kontorshotell

En bra lösning för de som tvekar att frilansa på grund av brist på arbetsutrymme är att hyra kontorshotell i Stockholm, och på så vis finna arbetsro och arbeta tryggt med ergonomiska kontorsplatser. Med fikarum, länstolar och alla bekvämligheter i närheten finns utöver kontorsplats även avkoppling och gemensamma ytor för utbyte av idéer och diskussioner med andra hotellgäster.