IT har förändrat arbetsmarknaden på många olika sätt. Förutom att arbetsuppgifter som tidigare tog lång tid att utföra manuellt – nu går de på bara några sekunder och automatiskt – har IT även ändrat utformningen av tjänster. Inom rekryteringsbranschen kan idag till exempel rekryteringssamtal ske genom videopresentationer där arbetssökande presenterar sig själva istället för att skicka sitt CV. Next u är ett av få Rekryteringsföretag i Stockholm som erbjuder videopresentationer för både kandidater och arbetsgivare.

Influencer och Youtuber

Innan IT-boomen marknadsförde sig företag främst genom annonser i tidningar eller i reklamfinansierade radio- eller tv-kanaler. Denna typ av annonsering finns kvar även idag men reklammarknaden har även exploderat på nätet. Dels genom annonser på webbplatser men också genom sociala medier. Ett nytt yrke som kallas för influencer har uppstått och idag går det till och med att plugga till influencer eller youtuber.

De största inom sociala medier kan leva på samarbeten med företag och försäljning av egna produkter. De marknadsför via sociala medier som till exempel instagram. Flera av de mest kända marknadsför sig både via en blogg, instagram och Facebook. Två av Sveriges största profiler är Bianca Ingrosso och Isabella Löwengrip. Isabella Löwengrip driver flera bolag i Sverige och planerar även en flytt till New York för att hennes bolag ska kunna växa. En av världens största youtube-stjärnor är svensk och har nästan 100 miljoner prenumeranter på Youtube. Kontot Pewdiepie var länge störst på Youtube men petades ner till en andraplats 2019.

Framtidens arbetsmarknad med AI

Hur framtidens arbetsmarknad kommer att förändras är det ingen som vet säkert. Många tror att Artificiell Intelligens (AI) kommer att ta över många av dagens arbetsuppgifter inom till exempel ekonomi där de arbetsuppgifter som går att automatisera kommer att försvinna. Arbetet för ekonomer kommer istället att handla om att vara kreativ och kunna analysera och lösa problem. Egenskaper som pedagogisk och analytisk förmåga blir viktigare än idag. Även ekonomer som kan IT och har god förståelse för datasystem kommer att vara efterfrågade i framtiden.

Tjänstearbeten där kundmötet och mänsklig kommunikation är viktigt kommer troligen att finnas kvar i framtiden. Istället är det tidskrävande rutinuppgifter som kan utföras av robotar med AI som försvinner. IT fortsätter att påverka arbetsmarknaden även i framtiden och har kommit för att stanna. Ingen vill väl tillbaka till långa handskrivna dokument eller tidsödande matematiska beräkningar som en dator kan utföra på bråkdelen av en sekund. De kreativa och stimulerande arbetsuppgifterna blir stället kvar, vilket de flesta tycker är mycket roligare att utföra än rutinuppgifter.

Om du funderar på vad du ska välja för utbildning är det sjävklart viktigt att välja ett ämne som intresserar dig. Om du vill öka dina chanser till att få ett arbete direkt efter utbildningen är det bra att välja någon av dagens bristyrken som just nu är lärare, sjuksköterskor och ingenjörer inom bland annat datateknik.