För att din dator ens ska starta behövs en strömkälla. I en laptop kommer denna i form av batteriet och adapterkabeln, men på en stationär PC är det nätaggregatet som förser maskinens komponenter med ström.

Nätaggregatets uppgift

Ditt nätaggregat omvandlar strömmen från växelström, som den har i elledningarna, till likström så att datorkomponenterna kan använda den. Det transformerar också strömstyrkan markant, från 230 Volt i europeiska elledningar, till vanligtvis 5 eller 12 Volt beroende på vilken datordel som ska förses med ström. Dessa är strömstyrkor som de kan hantera utan att överbelastas.

Växelström med hög strömstyrka används i elledningarna för att kunna transportera strömmen längre sträckor med så lite energiförlust som möjligt, men detta fungerar inte bra i datorer och andra maskiner. Detta är anledningen till att alla elektroniska prylar kommer med små transformatorer antingen inbyggda eller synliga som en dosa på elsladden.

Spara ström genom att välja rätt system

Väldigt många saker i våra liv kräver idag ström, vilket lätt leder till höga elräkningar. Därför är det viktigt att välja elabonnemang och anpassa sin livsstil så att man inte behöver betala mer än nödvändigt. Elpriser kan fluktuera mycket under ett år, beroende på bland annat vattenmagasinen i de norrländska älvarna och eventuella revisionsarbeten på andra kraftverk.

Om du vill spara in på elkostnader i vardagen, skaffa inte en dator som är mer kraftfull än du behöver eftersom den kommer att dra mer ström än vad som är nödvändigt. Oavsett om du använder en laptop eller köper eller bygger en egen PC, fundera på precis vad du behöver när du skaffar den.

Hur du väljer rätt nätaggregat

Utgå ifrån dina behov. Hur använder du din dator? Består din datoranvändning av att läsa nyheter och betala räkningar så behöver du inte mer än grundläggande kraft från ditt nätaggregat eftersom dessa processer kräver relativt lite av datorns system. Men om du spelar en del spel och kanske gör en del grafikarbeten krävs det lite mer av ditt system. Och sen finns det professionella gamers, animatörer och CAD-ingenjörer som kräver minimalt lagg och maximal prestanda i sitt system, och de behöver ett nätaggregat med högre kapacitet. Köper du en genomsnittlig färdigbyggd dator kan du ganska säkert räkna med att nätaggregatet är beräknat för att täcka de övriga komponenternas behov.

Hur starka datorns övriga komponenter är bestämmer alltså hur kraftfullt nätaggregat du behöver. Oftast handlar det om vilka och hur många grafikkort som ska förses med ström. För de flesta hemdatorer behövs bara ett nätaggregat på 500-700 Watts effekt medan ett system med fyrdubbla grafikkort kan kräva en kapacitet på upp till 1500 Watt. Det finns resurser online för att räkna ut vilken kapacitet ditt nätaggregat behöver ha.

Nätaggregat kommer också i olika “modeller” som passar olika typer av datorchassin. En av de vanligaste standarderna idag är ATX, vilket gör dessa chassin lätta att hitta komponenter till. Tänk på att inte snåla allt för mycket med nätaggregatet eftersom det utgör en buffert mellan eventuella fluktuationer i elnätet och din känsliga elektronik. Därför bör du tänka att det ska ha rimlig kvalitet, inte något billigt skräp.