Förkortningen CMS kan tyckas krånglig och teknisk, men är faktiskt inte så svår. Förkortningen står helt enkelt för Content Management System, alltså innehållshanteringssystem på svenska. Om vi säger att WordPress är det absolut största CMS:et så förstår du säkert bättre vad ordet innebär. På andra plats efter WordPress kommer Jomla och på tredje plats Drupal. En bubblare på listan är Squarespace som får fler och fler användare. Om man står i begrepp att bygga en hemsida, vilket system ska man då välja? Svaret beror helt på vad du vill ha ut av din hemsida. I den här texten ska vi försöka reda ut begreppen.

shutterstock_350982161Att tänka på när man väljer CMS

Den allra största CMS:en är ju som bekant WordPress. Fördelen med att använda sig av WordPress är att det finns absolut flest utvecklare och kunniga knutna till tjänsten. Det gör att du kan välja bland många teman och lätt få hjälp när det uppstår tekniska problem. Många stora företag använder detta publiceringssystem, Inpeoplesweden.se till exempel använder WordPress. Att använda sig av Joomla innebär även att det finns många utvecklare som jobbar med verktyget. Drupal är ett mer komplext verktyg som gör sig bäst för den erfarne användaren. Många vittnar om att nykomlingen Squarespace är mycket användarvänligt.

Läs på noga innan du väljer

Det viktigaste att göra innan man väljer CSM är att läsa på. Fråga dig själv vad som är viktigt för dig. Är det avancerade funktioner, är det möjligheten att få snabb hjälp eller är det kanske tillgången till support? Det viktigaste med en hemsida är att den ser ut och fungerar precis så som du vill. Om din kunskap inte räcker för ett mer avancerat verktyg är det bättre att använda ett enklare som ger dig en stabil hemsida. Det finns massor med resurser på internet där du kan läsa recensioner från erfarna utvecklare och nybörjare. Med hjälp av dem får du en bra fingervisning om vad som passar dig.