Vi lever mitt i IT-revolutionen. Den håller på att förändra världen med stormsteg och vi sitter på första parkett och får se allt som sker. Eller kanske en bättre metafor vore att vi faktiskt är med på bollplanen och spelar. Det är en otroligt spännande tid vi lever i och det har sällan skett så mycket världsomvälvande under så kort tid som det gör nu. Tack vare att det inte krävs några dyra maskiner och industriparker för att bygga IT-system är det ett väldigt tillgängligt ingenjörsområde. Med tid och en tillräckligt bra dator kan nästan vem som helst, förutsatt att viljan finns, bygga en produkt som kan bli verkligt stor och förändra världen. Till det bättre, förhoppningsvis.

Genom att lära sig programmera och utveckla datasystem kan människor lyfta sig själva till att kunna leva ett bekvämt medelklassliv. Det är ett välbetalt jobb och arbetstillfällen finns det gott om världen över. Ofta är det i små konstellationer av personer som stora idéer inom mjukvaruvärlden vuxit fram. Facebook kom till när Zuckerberg gick på universitetet. Snapchat uppfanns också i högskolemiljö. Detta gäller inte bara mjukvara. Dell startades av Michael Dell som sedan hoppade av högskolan för att satsa fullt ut på sitt företag.

Tänk bara på produkter såsom Facebook eller Instagram, hur de bringat människor mycket närmare varandra. På både gott och ont. Men precis som med järnvägen så kan man frakta vad som helst på tågen. Med Facebook kan man tänka på hemskheter som valmanipulation eller varför inte allt hemskt som läggs upp där. Instagram, där vi får följa nära och kära (eller varför inte främlingar) när de lever sina liv. Det kan göra oss avundsjuka i värsta fall, men i bästa fall kan det inspirera oss till att göra något fint av våra egna liv och låta oss glädjas åt det roliga och härliga folk i vår närhet får vara med om.

Alla nya teknologier är alltid ett dubbeleggat svärd. Det tar alltid lite tid för samhället att anpassa sig och lära sig använda dem på ett hälsosamt sätt. Både för den enskilda individen och för samhället i stort. Snygga smartphones som vi använder lite för mycket, som slukar vår uppmärksamhet och vilka vi nu försöker avvänja oss från en aning. Samsung hörlurar med riktigt bra ljud så att våra öron skäms bort ordentligt. Eller lagstiftning såsom GDPR för att skydda personers känsliga data. Även regeringar kan använda teknologi på ett skadligt sätt, även om intentionerna kanske varit goda. Ett sådant exempel är massavlyssningen med PRISM som genomfördes i USA.

Så när vi nu går mot en allt mer IT-baserad framtid får vi försöka vara vaksamma. Det gäller att inte låta våra nya krafter löpa amok. Med en livlig etisk diskussion kan vi tillsammans skapa en bättre värld med hjälp av informationsteknologi. Detta har vi att se fram emot.