Oavsett hur lite du använder internet så använder du antagligen dagligen lösenord för att logga in på olika konton. Det kan vara allt från dina sociala medier till e-plånböcker och spelsidor. Det är ett bra första skydd mot bedrägerier och identitetsstöld, men också mot att förlora viktiga konton som du har på nätet.

Viktigt att du har ett bra lösenord

Lösenord är väldigt viktiga men det kan vara ganska jobbigt att komma på ett. Det ska gärna innehålla både stora och små bokstäver, tecken och siffror. Samtidigt ska du gärna komma ihåg det också. Resultatet är att många har riktigt dåliga lösenord.

Men det är otroligt viktigt att du tar lösenord seriöst, det är det grundskydd du har mot att andra ska komma åt dina konton. Du ska gärna ha flera lösenord också, annars finns risken att någon kommer åt alla dina konton om personen får tag i ditt lösenord.

Det är enklare att ha svåra lösenord idag

Att komma ihåg dussintals lösenord, som gärna ska vara så komplicerade som möjligt, är knappast en enkel fråga. Du ska inte heller använda riktiga ord i lösenordet, utan helst ska det vara slumpmässigt utvalda bokstäver, tecken och siffror.

Idag är det däremot enklare än någonsin att ha riktigt bra lösenord. Webbläsare kommer ofta med en lösenordshanterare som kan spara dina lösenord och automatiskt fyller i ditt lösenord till den relevanta sidan när du ska logga in på den.

Det här innebär att du kan ha helt slumpmässiga lösenord och köra med ett unikt för varje sida. Om du glömmer bort det så finns det alltid kvar där i webbläsaren. Det här kommer att ge dig ett mycket bättre skydd på nätet.

Det finns också appar som LastPass och Nordpass. Det här är separata tillägg till din webbläsare som inte bara sparar dina lösenord, utan också kan hjälpa dig att skapa dem. Enklare än så blir det knappast.